• یکشنبه , ۲۳ اردیبهشت , ۱۴۰۳
  • 09133028746

صلح در لغت به معنای توافق، آشتی و سازش کردن است. در ماده ۷۵۲ قانون مدنی هم آمده است: صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا حلوگیری از رفع تنازع احتمالی یا در مورد معامله و غیر آن واقع می شود. و در این مقاله از موسسه حقوقی در اصفهان کمک گرفتیم تا با عقد صلح و شرایط صحت آن بیشتر آشنا شویم.

فهرست موضوعات ( برای مطالعه هر عنوان روی آن کلیک کنید)

انواع عقد صلح

در عالم حقوق، صلح دو معنا دارد:

اگر صلح برای رفع تنازع و پایان بخشیدن به دعوا باشد تابع احکام قانون مدنی و قواعد عمومی قراردادهاست و اگر در مقام معامله باشد نمی توان بر حسب ماهیت عمل حقوقی انجام شده قواعد یکی از عقود معین را در خصوص طرفین اجرا کرد.

در آغاز صلح وسیله ‌ای برای حل اختلافات و دعوای موجود، استفاده می شده است و به تدریج برای انجام معاملات و مبادلات مورد استفاده قرار گرفته است.

قانون گذار برای جلوگیری از سوءاستفاده اشخاص از عنوان صلح، به قصد آن ها و ماهیت عملی که انجام می دهند بیشتر از عنوان معامله اهمیت می دهد و احکام معامله ای را که صلح به جای آن واقع شده است را جاری می کند.

ارکان عقد صلح

ارکان عقد صلح

ارکان عقد صلح به سه دسته تقسیم می شود :

  1.  مُصالح: مصالح شخصی است که مالش را به عنوان صلح به دیگری می دهد .
  2.  متصالح: متصالح کسی است که مال را از طریق صلح قبول می کند یا می پذیرد.
  3.  مال الصلح: پول یا مالی که در برابر پذیرش صلح پرداخت می شود، مال الصلح گفته می شود . البته صلح می تواند به صورت رایگان نیز واقع شود.

صلح از عقود معین است و همچون دیگر عقود باید شرایط اساسی ماده ۱۹۰ قانون مدنی را که اهلیت طرفین، قصد و رضای آنان، معین بودن موضوع و جهت مشروع در صورت تصریح است را داشته باشد. به موجب ماده ۷۵۳ قانون مدنی، «برای صحت صلح، طرفین باید اهلیت معامله و تصرف در مورد صلح را داشته باشند.»

اهلیت معامله در این ماده یعنی عاقل، بالغ و رشید بودن طرفین است و اهلیت تصرف یعنی اختیار تصرف در مورد صلح را داشته باشد در نتیجه، شخص ورشکسته و مرتهن (کسی که قبول رهن می‌کند) این اهلیت را ندارند. پس صلحی که مجنون و صغیر غیرممیز(کودکی که توانایی تشخیص خوب و بد یا سود و زیان خود را ندارد) انجام می‌ دهد باطل است، اما صلح سفیه و صغیرممیز (کودکی که می‌تواند خوب و بد را ازهم تشخیص بدهد) با اجازه ولی یا سرپرست او، معتبر خواهد بود.

ماده ۷۵۴ قانون مدنی تصریح کرده است «هر صلح نافذ است، جز صلح به امری که غیر مشروع باشد.» صلح جزو تعهدات است و مطابق ماده ۲۱۵ قانون مدنی، مورد معامله باید دارای مالیت و منفعت عقلایی مشروع باشد. و همانطور هم که اشاره کردیم جهت عقد صلح به موجب ماده ۱۹۰ قانون مدنی باید مشروعیت داشته باشد؛ پس اگر عقد صلح با جهت نامشروع منعقد شود مثلاً، منافع قمارخانه‌ای به مدت معینی مورد صلح قرار گیرد، این صلح باطل است. در صلح علم اجمالی به موضوع کفایت می کند؛ با این شرط که سرانجام به علم کامل تبدیل شود.

صلح؛ عقدی لازم

هنگامی که صلح در مقام واقعی خود بکار رود و دعوایی را پایان بخشد عقدی است لازم که قابل فسخ نیست مگر در موارد تخلف شرط یا شرط خیار.

ماده ۷۶۱ قانون مدنی نیز همین مسئله را شرح می دهد: صلحی که در مورد تنازع یا مبنی بر تسامح باشد قاطع بین طرفین است و هیچ یک نمی توانند آن را فسخ کنند، اگرچه به ادعای غبن باشد، مگر در صورت تخلف شرط یا اشتراط خیار.

حتی اگر صلحی در مقام عقود جایز منعقد شده باشد مثل صلح بلاعوض که در موقعیت عقد هبه قرار دارد اما بر خلاف عقد هبه است و پس از تشکیل آن هیچ یک از طرفین امکان فسخ آن را ندارند، مگر از طریق یکی از خیارات و یا اقاله.

جهت اخذ اطلاعات بیشتر در این خصوص و دیگر مسائل حقوقی باید با وکیل متخصص مشورت کنید.مشاوره حقوقی سایت اصفهان این امکان را برای شما فراهم کرده است که با بهره گیری از تجربیات وکیل پایه یک به پاسخ سوالات حقوقی خود برسید.

شرایط صحت عقد صلح

شرایط صحت عقد صلح

عقد صلح همچون دیگر عقود باید شرایطی برای صحیح واقع شدن داشته باشد که یکی دو مورد مختصراً اشاره کردیم در فوق حالا موارد بیشتری را نام می بریم:

  1.  طرفین دارای اهلیت (رشد، عقل و بلوغ) باشند و منظور از آن، هم اهلیت در معامله و هم اهلیت در تصرف است.
  2.  صلح کردن بر امر غیرمشروع سبب بطلان است؛ همچون شخصی که به سبب عقد صلح، حلالی را حرام یا حرامی را حلال کند. مثلا صلح جهت نوشیدن شراب که در اسلام چنین صلحی حرام است.
  3.  انعقاد عقد صلح جهت فرار از دین، باطل است، چون منعقد کردن این صلح باعث ورود خسارت به طلبکاران می‌ شود و به لعت آن که جهت چنین عقدی باطل است، عقد صلح نیز باطل می ‌شود.
  4.  صلح کردن بر امر باطل هم باطل است. مثالاً اگر دو نفر زمین مواتی ( زمینی که مالک ندارد و آباد نیست) را با هم معامله کنند و در این معامله با اختلاف میان خود مواجه شوند و قصد کنند این اختلاف را به صلح خاتمه دهند، این صلی باطل است چون اساس اختلاف یعنی معامله زمین موات باطل است.
  5.  اموال دولتی قابلیت مصالحه ندارد به این علت که در عقد صلح، مورد صلح باید در مالکیت مطلق شخصی که می خواهد مالش را صلح کند باشد.

موارد بطلان عقد صلح

ماده ٧۶٢ ‏قانون مدنی بیان می کند: «اگر در طرف مصالحه و یا مورد صلح اشتباهی واقع شده باشد صلح باطل است.» که البته باید توجه کرد که اشتباه در شخص طرف معامله هنگامی باعث بطلان عقد می شود که شخصیت طرف علت عمده عقد باشد و همچنین اشتباه در مورد صلح وقتی سبب بطلان می شود که اشتباه راجع به «خود موضوع معامله» ‏یعنی اوصاف اساسی آن باشد. مطابق ماده ٧۶٣ قانون مدنی‏: «صلح به اکراه نافذ نیست.» و همچنین مطابق ماده ۷۶۴ ‏قانون مدنی: «تدلیس در صلح موجب خیار فسخ است.»

ماده ٧۶۵ ‏قانون مدنی نیز تصریح کرده است که: «صلح دعوی مبتنی بر معامله باطله باطل است ولی صلح دعوی ناشی از بطلان معامله صحیح است.» قسمت اول ماده به این معناست که اگر دو نفر تصور کنند بیعی صحیح است و بر مبنای آن اختلافات احتمالی خود را باهم صلح کنند و بهداً محرز شود این عقد بیع اساساً باطل بوده است، دراین شرایط صلح مبتنی بر آن معامله نیز باطل خواهد بود چون صلح جنبه تبعی و فرعی دارد، یعنی صلح مبتنی بر معامله باطله در حقیقت، صلح بدون موضوع است و صلح بدون موضوع نیز آنطور که ماده ۷۶۷ ‏قانون مدنی تصریح کرده است باطل است.«اگر بعد از صلح معلوم گردد که موضوع صلح منتفی بوده است صلح باطل است»
بر اساس قسمت دوم ماده ٧۶۵‏ اگر بطلان معامله ای روشن و محرز نباشد و شخصی ادعای بطلان آن را کند دیگری انکار کند آن را و آن را با صلح خاتمه دهند، این صلح صحیح است.

برابر ماده ۷۶۶ ‏قانون مدنی: «اگر طرفین به طور کلی تمام دعاوی واقعیه و فرضیه خود را به صلح خاتمه داده باشند، کلیه دعاوی داخل در صلح محسوب است اکر چه منشاء دعوی در حین صلح معلوم نباشد، مگر اینکه صلح بر حسب قرائن شامل آن نگردد.»
جهت آشنایی بیشتر با شرایط صحت عقد صلح و موارد عقد صلح می توانید با وکلای خبره سایت وکیل اصفهان که از تجربه و سابقه خوبی برخوردار هستند مطابق راه های مندرج در سایت بصورت حضوری و غیرحضوری ارتباط برقرار کنید.

مطالب مرتبط

خدمات مشاوره حضوری و غیرحضوری

مشاوره حضوری وکیل اصفهان

شایان ذکر است برای انجام مشاوره حضوری امکان حضور موکلین در دفتر وکالت در روزهای شنبه، یک شنبه، دوشنبه و سه شنبه از ساعت 16:30 لغایت 20:30 مهیا است که جهت هماهنگی نوبت مشاوره حضوری با وکیل معروف اصفهان از یکی از راه های زیر می توانید اقدام نمایید :

۱- مراجعه به سامانه رزرو نوبت مشاوره حضوری و تعیین روز و ساعت مشاوره.

۲- تماس با دفتر وکالت به شماره ۹-۳۶۶۰۵۰۹۸ در ساعات 16:30 لغایت 20:30 و اخذ نوبت مشاوره حضوری.

۳- تماس با شماره ۰۹۳۹۲۳۵۹۹۷۷ جهت هماهنگی اخذ نوبت مشاوره حضوری.

مشاوره غیرحضوری وکیل اصفهان

جهت انجام مشاوره غیرحضوری امکان تماس تلفنی با وکیل در روزهای شنبه، یکشنبه، دوشنبه، سه شنبه، چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه از ساعت 13:00 لغایت 16:00 فراهم شده است که هماهنگی نوبت مشاوره غیرحضوری از راه های زیر امکان پذیر می باشد:

۱- مراجعه به سامانه رزرو نوبت مشاوره غیرحضوری و تعیین روز و ساعت مشاوره.

۲- تماس با دفتر وکالت به شماره ۹-۳۶۶۰۵۰۹۸ در ساعات 16:30 لغایت 20:30 و اخذ نوبت مشاوره حضوری و غیرحضوری.

۳- تماس با شماره ۰۹۳۹۲۳۵۹۹۷۷جهت هماهنگی اخذ نوبت مشاوره غیرحضوری.

مشاوره فوری وکیل اصفهان

ضمن اینکه احتمالا مواردی نیز برای متقاضیان حادث می گردد که نیاز به مشاوره فوری دارند که ساعت و روز آن با زمان بندی حضوری و غیرحضوری منطبق نمی باشد که در این موارد نیز امکان هماهنگی برای انجام مشاوره فوری از طریق تماس با شماره ۰۹۳۹۲۳۵۹۹۷۷ مهیا است. بدیهی است در اولین فرصت ممکن هماهنگی لازم برای مشاوره حقوقی شما صورت می پذیرد .